ARBOCO Veiligheid & Advies B.V. VEILIGHEID, een manier van leven

Veiligheid en de weg er naar toe

Gepubliceerd op 22 september 2019 om 19:18

Veiligheid en de weg er naar toe. Een onderwerp waar veel over gezegd kan worden. Om te beginnen zullen we moeten vaststellen wat veiligheid nu eigenlijk is. Is het voldoen aan wet- en regelgeving of is het, zoals veel wordt gezegd, het bewust nemen van een aanvaardbaar risico of nog iets anders? Wat het ook mag zijn, wat we willen bereiken is dat niemand een ongeval op het werk overkomt en dat iedereen na een dag werken weer gezond (maar enigszins vermoeid) naar huis kan gaan. Om dit te bereiken zullen we veilig onze werkzaamheden moeten uitvoeren.

In de tegenwoordige tijd wordt veiligheid veelal afgemeten aan de veiligheidscultuur in een bedrijf. In een eerdere blog heb ik gesteld dat de veiligheidscultuur niet een op zich staand iets is, maar dat het onderdeel is van de algemene cultuur in een bedrijf. Er zijn mensen die daar andere ideeën over hebben en die respecteer ik dan ook. Het is niet zo dat ik de wijsheid in pacht heb en alles weet.

Een vraag die ik mijzelf wel eens stel is: “Hoe kunnen we een verbetering in de veiligheidsbeleving tot stand brengen?” Ik ben van mening dat er geen eenduidig antwoord is op deze vraag. In de wereld van veiligheid zijn er veel programma’s die toegepast kunnen worden om dit te bereiken. Er is er niet één die overal toegepast kan worden. Alle programma’s hebben zaken in zich die toegepast kunne worden. Het is afhankelijk van het betreffende bedrijf of iets al dan niet zal werken. Eén ding is zeker, geen enkel programma is een rechte lijn naar het doel, een veiliger werkomgeving. De weg naar veiligheid is als een labyrint.

Je ziet het doel en bent er soms heel dichtbij en dan blijkt dat je nog een lange weg hebt te gaan. Als je kijkt naar andere organisaties, die dezelfde weg aan het volgen zijn, denk je soms dat je, ten opzichte van de ander, er nog ver vandaan bent. Wat je niet kan zien is dat ook zij nog een lange weg te gaan hebben. Het lijkt of zij het einddoel al bijna bereikt hebben, maar als je goed kijkt is dat niet zo. Op de weg naar de veiligere werkomgeving kom je ook een aantal hindernissen tegen. Dit kunnen verschillende dingen zijn zoals een management dat niet het nut ziet of een budget dat er niet is. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog het feit dat je het gehele team mee moet krijgen. Zeker als het een moeilijke weg lijkt, zoals het labyrint laat zien, zullen er mensen zijn die opgeven. Als je ondanks alle hindernissen en tegenslagen toch door zet en je het labyrint blijft volgen zal er uiteindelijk een beloning zijn. De beloning is dat er een veiligere werkplek is waar iedereen met plezier werkt en aan het eind van de dag, enigszins vermoeid maar gezond naar huis gaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.